Wczytuję dane...

Domowy grzaniec bezalkoholowy

Domowy grzaniec bezalkoholowy

składniki na grzańca


Za oknem chłód, mróz i śnieg, ale na szczęście w domu możemy się rozgrzać pyszną herbatą korzenną. Oto przepis na domowy grzaniec bezalkoholowy. Warto go przygotować, żeby urozmaicić sobie zarówno doznania smakowe jak i estetyczne, a także ubarwić swój dzień. Co więcej, można go podawać również dzieciom, gdyż nie zawiera żadnego alkoholu, aczkolwiek jest trochę pikantny, więc wersja dla dzieci powinna być rozcieńczona z wodą najlepiej w proporcjach 1:1. Smacznego!







Przepis na bezalkoholowy grzaniec

Czas przygotowania: Około 15 minut | 4 szklanki


Składniki: gotowanie grzańca

2 torebki herbaty YOGI TEA® Słodkiej z lukrecją (Licorice)

10 goździków

8 całych ziaren kardamonu

2 „gwiazdki” anyżu

Pół łyżki mielonego cynamonu

Gałka muszkatołowa (1 orzech/pestka)

4 plastry imbiru

4 plastry pomarańczy

Kora cynamonu (do ozdoby)


Sposób przygotowania:

Zagotować w garnuszku 1 litr wody, kiedy zacznie się gotować dodać do niej goździki, kardamon, cynamon, anyż oraz utartą gałkę muszkatołową. Gotować przez 5 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Przelać zawartość garnuszka do dzbanka i dodać 2 torebki herbaty YOGI TEA® Słodkiej z lukrecją (Licorice).

grzaniec

Parzyć 10 minut pod przykryciem, na koniec dodać 2-4 plastry imbiru oraz 2-4 plastry pomarańczy. Grzaniec jest gotowy po 2-3 minutach, należy go pić zanim ostygnie. Najlepiej smakuje z piernikami i konfiturą. Jeśli grzaniec jest zbyt pikantny lub gorzki, można do niego dodać łyżkę miodu lub wanilię, dla tych, którzy wolą bardziej pikantne smaki, jako dodatek polecamy szczyptę pieprzu czarnego. Proporcje składników każdy może oczywiście dopasować do swojego podniebienia. Przepis ten można wykonać eksperymentując również z innymi korzennymi herbatami YOGI TEA®.

gotowy grzaniec

Popularne dodatki do grzańca:

1.   Goździki – nadają grzańcowi charakterystyczny, korzenny zapach i lekko piekący smak

2.   Cynamon – idealnie harmonizuje z goździkami, ma intensywny zapach i pikantnie-słodki smak

3.   Imbir – podnosi aromat, działa rozgrzewająco

4.   Kardamon – pobudza apetyt i wzmacnia smak

5.   Gałka muszkatołowa – podkreśla korzenny słodkawo-gorzki zapach grzańca

6.   Wanilia – wprowadza słodkawą nutę

7.   Pieprz czarny – nadaje lekko pikantny smak

8.   Pomarańcza (plaster lub skórka) – nadaje aromat oraz dostarcza odrobinę goryczy

9.   Miód – słodzi, rozgrzewa i koi