Kombucha - lek na wszystko
Co to takiego?
Kombucha [kombucza] to napój otrzymywany ze sfermentowanej słodzonej herbaty. Najczęściej czarna lub zielona herbata poddawana jest fermentacji poprzez posłodzenie i dodanie grzybka fermentacyjnego. Ma działanie adaptogenne, czyli wspomaga odporność organizmu na stres, lęk, niepokój czy przeżycia traumatyczne, a przy tym normalizuje i usprawnia różne funkcje organizmu nie powodując przy tym skutków niepożądanych. Dąży do zaspokojenia równowagi w organizmie, dzięki czemu na przykład przy zbyt wysokim ciśnieniu może je obniżyć, a przy zbyt niskim mieć działanie podwyższające - do stanu pożądanego czyli równowagi.
Jakie ma właściwości?
W pierwszej połowie XX wieku, podczas badań medycznych prowadzonych w większości przez niemieckich naukowców, udokumentowano kombuchę głównie jako regulator jelit i jako mającą doskonałe skutki dla ogólnych funkcji organizmu. Ale dostrzeżono także ścisłą skuteczność w przypadkach zaburzeń trawienia czy takich dolegliwości jak zaparcia, hemoroidy, kamienie nerkowe, problemy pęcherzyka żółciowego, cukrzyca, stwardnienie tętnic, cholesterol, wysokie ciśnienie krwi, angina, dna moczanowa, podagra, zapalenie stawów, choroby reumatyczne, miażdżyca tętnic, drażliwość, lęk, bóle głowy, zawroty głowy, zmęczenie (http://www.gaiaresearch.co.za/kombucha.html).
Zawiera probiotyki (przywraca mikroflorę jelit po antybiotykoterapii, wzmacnia system immunologiczny, hamuje rozwój bakterii gnilnych i patogennych), alkalizuje organizm (kwasica, czy zakwaszenie organizmu, która m.in. sprzyja przerostowi drożdży candida albicans, to obecnie plaga cywilizacyjna), poprawia trawienie i wspomaga pracę wątroby i trzustki. Ponadto pobudza metabolizm, wzmaga spalanie tkanki tłuszczowej, detoksykuje organizm, oczyszcza krew, pobudza komórki do regeneracji, pomaga w zapaleniu pęcherza moczowego. Zawiera polifenole stanowiące grupę naturalnych przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki powodujące starzenie się oraz raka. Kombucha poprawia także wzrok, zmniejsza wypryski – zmiękcza skórę, przyspiesza gojenie się owrzodzeń, zmniejsza siwienie włosów, zmniejsza pragnienie alkoholu. Dodaje energii – pomaga w zespole przewlekłego/chronicznego zmęczenia. Wpływa kojąco na układ nerwowy (łagodzi bezsenność, poprawia koncentrację, zmniejsza objawy menopauzy). Jest bogata w przeciwutleniacze – niszczą one wolne rodniki, które powodują starzenie oraz raka. Odbudowuje tkankę łączną – pomaga przy zapaleniu stawów, dnie, astmie, reumatyzmie (http://kombuchakombucza.pl/).
Jak powstaje?
Napój z kombuchy można przygotować w domu samodzielnie, wymaga to jednak trochę pracy - zakupu startera (grzybka fermentacyjnego) lub samodzielnego stworzenia go, umieszczenia herbaty w sterylnym, ciepłym (temperatura pokojowa) i ciemnym miejscu, przy tym częstego doglądania i obserwacji czy nie rozwija się pleśń. Proces fermentacji powinien trwać kilka dni, zależy to też od warunków, w chłodniejszych fermentuje wolniej, w cieplejszych szybciej, ale powyżej 25oC może fermentować zbyt gwałtownie.
Gdzie można znaleźć?
W kilku z naszych herbat YOGI TEA® znajdą Państwo ten cudowny składnik. Suszony napój z kombuchy wchodzi w skład herbat: Zielona Harmonia (Green Balance), Zielona Energia (Green Energy), Żeńszeń (Ginseng Flower), Jaśmin (Jasmine), Lotos (Lotus) oraz Róża (Rose). Stosowana przez YOGI TEA® kombucha jest pozyskiwana z unikalnej mieszanki ziół i przygotowywana bez czarnej herbaty i białego cukru.
Na zdrowie!