Kod: G340
Całkowita waga produktu: 0.130 kg
Realizacja zamówienia: 2 dni
Producent: GOVINDA

Migdały ziemne Chufa płatki 125 g

- bezglutenowe
- wegańskie
- naturalnie słodkie - bez dodatku cukru
- wyjątkowo smaczne

Już w starożytnym Egipcie bulwy migdałów ziemnych wyglądające jak suszone owoce cenione były za smak i wartości odżywcze. Ich szczególną wartością jest nadzwyczaj wysoka zawartość błonnika.

Duże migdały ziemne są dokładnie myte, namaczane w wodzie, a następnie wolno i starannie suszone w temperaturze poniżej 40°C, a następnie delikatne cięte. Tak powstają wyjątkowo smaczne płatki bez jakichkolwiek dodatków o gwarantowanej jakości witariańskiej – RAW FOOD.

Składniki: migdały ziemne*
* z upraw ekologicznych
Pochodzenie: Afryka

WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g:
Wartość energetyczna: 1888 kJ / 451 kcal
Tłuszcz: 23,3 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 4,7 g
Węglowodany: 48,4 g w tym cukry: 21,5 g
Błonnik: 15,4 g
Białko: 4,3 g
Sól#:  0,1 g
# Dotyczy naturalnej zawartości sodu

Informacja o alergenach: może zawierać sezam, łubin i orzechy.
Uwaga: Mimo zachowania najwyższej staranności w procesie produkcji, produkt może zawierać drobne fragmenty łupin.

logo organic farming eu

PL-EKO-04

Rolnictwo spoza UE

Właścicielem marki GOVINDA jest firma Govinda Natur GmbH. Mottem tej działającej na rynku produktów naturalnych i ekologicznych od blisko 30 lat firmy jest „Słuchaj głosu Natury”. Celem marki GOVINDA jest zapewnianie wysokiej jakości produktów naturalnych, w szczególności "healthy snacks" (zdrowych przekąsek), ajurwedyjskiej i naturalnej żywności, produktów dla wegan i wegetarian, także o jakości witariańskiej.  

 GOVINDA to:
- innowacyjna żywność o jakości ekologicznej
- stosowanie alternatywnych surowców spożywczych (np. migdałów ziemnych CHUFA)
- jakość bez kompromisów
- autentyczny smak natury, bez dodatków i wypełniaczy

Produkt na bazie bulw cibory jadalnej, których inne nazwy to Chufa, migdały ziemne i orzechy tygrysie (Tiger Nuts).

Wyglądające jak owoce - bulwy trawy tigernut (Cyperus esculentus) znane są ze swych własności odżywczych od czasów cywilizacji egipskiej. Są naturalnie bogate w błonnik i mają wyborny smak, będący niezwykłym połączeniem smaku migdałów i orzechów laskowych. Częścią rośliny, którą się zbiera są brodawki korzeniowe osadzone w glebie.

Bulwy obiera się i delikatnie przetwarza na mąkę. W tej postaci są bardzo łatwe do strawienia. Jednocześnie prawie nieznane są alergie na migdały ziemne, co sprawia, że są one interesującą alternatywą dla osób uczulonych na soję, gluten czy laktozę.

Migdały ziemne są źródłem wysokiej jakości błonnika (tzw. skrobi opornej działającej jako prebiotyk), a jednocześnie dostarczają istotnych witamin, minerałów (potas, magnez) i pierwiastków śladowych (cynk). Mają też w składzie około 20% oleju. Olej z migdałów ziemnych zawiera tylko 18% tłuszczów nasyconych i 82% tłuszczów nienasyconych. Podobną proporcję ma uznawana za najzdrowszą oliwka z oliwek. Migdały ziemne mogą więc być właściwie opisane jako pełnowartościowy środek spożywczy wspomagający trawienie.

Producent: Govinda Natur GmbH, Niemcy, www.govindanatur.pl 
Dystrybutor: PRO-ECO, 54-030 Wrocław, ul. Przemyska 18, Tel: 698 655 610, www.pro-eco.com.pl